kezdőoldal
magamról és a rendelő
beavatkozások
gyakori kérdések
árlista
árlista
galéria
kapcsolat

Helyes fog- és szájápolás

     FOGMOSÁS

     A fogak illetve a száj szakszerű tisztán tartásával a fogászati problémák többsége elkerülhető, ezért fontos tudni, hogyan kell helyesen fogat mosni, valamint mit kell még emellett tenni, hogy megőrizzük fogaink, fogínyünk egészségét.Fogmosás során távolítjuk el a fogakon lévő lepedéket, a fogak közt lévő ételmaradékokat. Ha ezt nem megfelelő alapossággal végezzük akkor a rendszeresség ellenére is kialakulnak a fogmosás hiányából adódó problémák, mint a fogszuvasodás, a fogkő, stb.

     Hogyan mossunk helyesen fogat? - A fogmosást fogaink belső felszínén kezdjük a hátsó fogaknál. A lepedéket kőrkörös mozdulatokkal fellazítjuk, majd függőleges mozdulatokkal eltávolítjuk fogainkról. Haladjunk tovább hátsó fogaink külső felszínére, járjunk el hasonlóképpen. Elülső fogaink külső és belső felszínét szintén körkörös, majd függőleges mozdulatokkal tisztítsuk. A fogmosás végére hagyjuk fogaink rágófelszínét.

     Fogmosás után a nyelvünket is tisztítsuk meg, ugyanis itt is található lepedék, amely gyakran a kellemetlen leheletet okozója. Végül lepedéket megfestő tablettával ellenőrizhetjük, hogy valóban sikerült-e elsajátítani a megfelelő technikát. Amennyibe a fogakon, illetve a fogak nyakán a fogmosás után is található lepedék, addig tisztítsuk körkörös mozdulatokkal, míg a lepedék-festék el nem tűnik, majd a továbbiakban így mossuk fogainkat. A fogmosásra mindkét állcsonton szánjunk legalább 3 percet, ennyi feltétlen szükséges a megfelelő mechanikai tisztításhoz, illetve a fogkrémben található anyagoknak arra, hogy kifejtsék hatásukat.

     Mire ügyeljünk különösen? - Fontos, hogy ne csak fogainkat, hanem fogínyünket is tisztítsuk. Ezzel serkentjük a fogíny vérellátását, meggátoljuk a lepedék képződését, eltávolítjuk az ínygyulladást okozó baktériumokat. A fogmosást száraz fogkefével kezdjük, ezáltal fokozhatjuk a tisztítás hatékonyságát. Ennek érdekében tartsunk két fogkefét, hogy a sörték teljesen kiszáradjanak, a bennük lévő baktériumok elpusztuljanak két fogmosás között. A fogkefék sörtéi idővel elkopnak, így érdemes kb. 3 havonta lecserélni fogkefénket.

     További információk:


Fogselyem

Szájvíz