Beavatkozások

Porcelánnal leplezett fogpótlások

Ma a porcelánleplezésű korona a leggyakrabban alkalmazott eljárás erősen kopott, vagy tört fogak koronai részének helyreállítására. A fogpótlás alapja egy nikkelmentes fémváz, ami pontosan illeszkedik a lecsiszolt csonkra. Az ezt borító porcelán leplezés pedig rendkívül szépen harmonizál a saját fogakkal. 

Ez a fajta korona megvédi a fogait a törésektől, színe tartós, évek alatt sem változik semmit. A korona sapkaszerűen borítja be a fogat és helyreállítja annak eredeti formáját. 

Az előkészítés során rendelőnkben csak és kizárólag vállas előkészítést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a korona széle egy, a fogon kialakított vállon nyugszik. Ezáltal megvalósítható a fogágy teljes körű védelme, nem alakul ki  a későbbiekben ínygyulladás. Csak ezzel a módszerrel érhető el a korona teljesen anatómikus, az eredetivel megegyező helyreállítása. 

A rendelőnkben készült koronákra a garanciális feltételek megtartása esetén 2 év garanciát vállalunk. 

Cirkon-kerámia fogpótlások

Ez a fajta korona megvédi a fogait a törésektől, színe tartós, évek alatt sem változik semmit. A korona sapkaszerűen borítja be a fogat és helyreállítja annak eredeti formáját. A cirkon korona a porcelánnal leplezett fémkoronák minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, de ezen felül számos további előnyt kínál.

 1. A cirkon teljes mértékben biokompatibilis, az allergiás reakció kizárható.
 2. A cirkon-váz színe megegyezik a saját fogak színével és a fényt is hasonlóan ereszti át és veri vissza, ezáltal hihetetlenül élethű fogpótlások készíthetőek belőle. 
 3. A fémvázas pótlásoknál néha megjelnő szürkés fognyaki szél teljesen eltűnik. 
 4. A cirkon-váz CAD/CAM technológiával, emberi beavatkozás nélkül készül, a széli zárás, ami a korona élettartamát többek közt meghatározza hihetetlenül pontos.

Az előkészítés során rendelőnkben csak és kizárólag vállas előkészítést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a korona széle egy, a fogon kialakított vállon nyugszik. Ezáltal megvalósítható a fogágy teljes körű védelme, nem alakul ki  a későbbiekben ínygyulladás. Csak ezzel a módszerrel érhető el a korona teljesen anatómikus, az eredetivel megegyező helyreállítása. 

A rendelőnkben készült koronákra a garanciális feltételek megtartása esetén 2 év garanciát vállalunk. 

Betét (inlay/onlay)

A betét egy olyan tömés amit fogtechnikus készít az előkészített fogról vett lenyomat alapján. Az előkészített üregbe helyezve ragasztóval rögzítjük. Kiterjedt foghiányok pótlásának biztonságos, konzervatív módja.

A betétek kiváló megoldást jelentenek őrlőfogak hiányzó részeinek kiegészítésére, azok szépítésére. Élethűen utánozzák a fog eredeti színét és annak eredeti formáját. Pontosságuk kiváló, tartós megoldást jelentenek a rágófogak ellátására. 

Betétet érdemes alkalmazni:

 • nagy foganyag hiány esetén, amikor egy sima tömés tartóssága kérdéses
 • ha töméssel nem tudjuk kialakítani a fog megfelelő formáját
 • ha töméssel nem tudjuk kialakítani a szomszédos foggal való helyes érintkezést
 • gyökérkezelt fogak végleges ellátására
 • régi, agy méretű amalgám tömések cseréje esetén

Fogkő-eltávolítás

A fogkő nem más, mint elmeszesedett lepedék. Ha nem távolítjuk el a lepedéket, akkor idővel a nyálból származó mészkristályok csapódnak ki a felszínén, ez a fogkő. Ezért fontos a lepedék eltávolítása, ami csak megfelelő fogmosási technikával lehetséges. Azokon a helyeken, ahonnan nem távolítjuk el tökéletesen a lepedéket idővel fogkő alakul ki. A fogkő erősen tapad a fogakhoz, egy idő után már csak szakember tudja azt maradéktalanul, ultrahangos készülék segítségével eltávolítani.

A fogkő ínygyulladást, ínyvérzést, majd mélyebbre terjedve fogágybetegséget okoz, ami idővel a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezet. A fogkő esztétikailag is csúnya, továbbá kellemetlen leheletet, szájszagot okoz. 

Rendelőnkben ultrahangos készüléket használunk a fogkő eltávolításához. A készülék a fogzománcot nem károsítja. A kezelés során mind az íny felett található, látható, mind az íny alatti fogkő eltávolításra kerül. A kezelés zárásaként polírozzuk fogait. A sima felszínen a jövőben nehezebben tud a lepedék megtapadni. Amennyiben ehhez helyes fogmosás is társul, úgy a tiszta, fogkőmentes fogfelszín hosszú ideig megőrizhető.

Az ultrahangos fogkő-eltávolítást félévente javasoljuk. 

Gyökértömések

Mély, előrehaladott szuvasodás esetén a fog belső lágyszövetei bakteriálisan fertőződnek. Ilyen esetekben válik szükségessé endodontiai ellátásuk, azaz a gyökérkezelés, gyökértömés. 

Az eljárás során a fog belső szöveteit, a fogbelet eltávolítjuk. A fogbél ereket, idegeket és kötőszövetet tartalmaz, és a fog belsejében található, kitölti a koronai rész egy részét és a fog gyökerét, gyökereit. Mély üreg, vagy a fog törése esetén ezek a szövetek fertőződnek és a fog elhal. A fogbél eltávolítása elkerülhetetlen a sikeres kezeléshez, ugyanis ennek  hiányában a fertőzött fogbél fertőzések, fog eredetű gyulladások kiindulási pontja lehet. A baktériumok anyagcsere termékei károsíthatják akár az állcsontot is, hosszabb távon pedig a fog elvesztését okozzák. 

Évekkel ezelőtt az ilyen fogakat eltávolították, ma már azonban a gyökértömések készítése egy biztonságos útja ezen fogak megmentésének. Az eljárás során a fogbelet eltávolítjuk és a helyére légmentesen záró, a gyökércsatornákat teljesen kitöltő gyökértömő anyag kerül. Maga a beavatkozás a helyi érzéstelenítés miatt teljesen fájdalommentes. 

A kezelés a lemgodernebb műszerekkel történik, ezáltal lehetővé válik például a sugárterhelés csökkentése a kezelés alatt, illetve bonyolult anatómiájú csatornák megmunkálása is. 

Természetesen régi, hibás gyökértömések cseréjére is van lehetőség. 

Tömések

A fogak leggyakoribb megbetegedése a szuvasodás, lyukak képződése. Ellenőrző vizsgálatok során derülhet ki, ha egy fog szuvas, illetve a lyukas fog gyakran hidegre, édesre érzékeny, mely figyelmeztető jel. A problémára a megoldás az érintett fog, vagy fogak betömése. A folyamat során a szuvas részeket eltávolítjuk és a fogat tömőanyaggal helyreállítjuk. 

Rendelőnkben modern, biztonságos, tartós kompozit tömőanyagokat használunk, melyek élethűen, a fog színének megfelelően állítják helyre a fog eredeti formáját, alakját. 

Amennyiben a szuvasodás mérete miatt már túl sok foganyag elpusztult a fogat célszerűbb más, tartósabb eredményt garantáló módszerrel helyreállítani:

 • a fog belsejébe hatoló szuvasodás esetén a fogat gyökértöméssel kell ellátni /link a gyökértöméshez/
 • nagy anyaghiány esetén a tartósság és a törésveszély miatt a fogat érdemesebb betéttel, vagy teljes borítókoronával ellátni /betét és korona szavakról link a betéthez koronához/

Kombinált fogpótlások

Ez a fogpótlás, ahogy azt elnevezése is mutatja, két fogpótlástípus kombinációjából jött létre, azaz egy rögzített, fix hídból és egy kivehető protézisből áll. Ez a fogpótlás olyan esetekben jelenthet megoldást, ha a páciensnek kevés foga van, azokra csak rögzített híd már nem készíthető.

Az így elkészült kombinált fogpótlás gyakran kényelmesebb alternatívát jelent a hagyományos fogpótlásokkal szemben. A kivehető protézist a hídhoz rejtett kapcsolóelemekkel rögzítjük, így az elkészült fogmű semmilyen esztétikailag hátrányos elemt nem tartalmaz (drót, kapocs).  A kapcsolóelemek beépítésének fő előnye, hogy optimális terheléselosztást biztosítanak a fogaknak, így nem lép fel foglazulás; könnyen kezelhetőek és tisztíthatóak, így nem lépnek fel fogínyproblémák vagy fogszuvasodás. Kiváló esztétikai megoldást és kényelmes viseletet biztosít.