Gyökértömések

GyökértömésekMély, előrehaladott szuvasodás esetén a fog belső lágy szövetei bakteriálisan fertőződnek. Ilyen esetekben válik szükségessé endodontiai ellátásuk, azaz a gyökérkezelés, gyökértömés. Az eljárás során a fog belső szöveteit, a fogbelet eltávolítjuk. A fogbél ereket, idegeket és kötőszövetet tartalmaz, és a fog belsejében található, kitölti a koronai rész egy részét és a fog gyökerét, gyökereit.

Mély üreg, vagy a fog törése esetén ezek a szövetek fertőződnek és a fog elhal. A fogbél eltávolítása elkerülhetetlen a sikeres kezeléshez, ugyanis ennek  hiányában a fertőzött fogbél fertőzések, fog eredetű gyulladások kiindulási pontja lehet. A baktériumok anyagcsere termékei károsíthatják akár az állcsontot is, hosszabb távon pedig a fog elvesztését okozzák.

Évekkel ezelőtt az ilyen fogakat eltávolították, ma már azonban a gyökértömések készítése egy biztonságos útja ezen fogak megmentésének. Az eljárás során a fogbelet eltávolítjuk és a helyére légmentesen záró, a gyökércsatornákat teljesen kitöltő gyökértömő anyag kerül. Maga a beavatkozás a helyi érzéstelenítés miatt teljesen fájdalommentes.

A kezelés a legmodernebb műszerekkel történik, ezáltal lehetővé válik például a sugárterhelés csökkentése a kezelés alatt, illetve bonyolult anatómiájú csatornák megmunkálása is.

Természetesen régi, hibás gyökértömések cseréjére is van lehetőség.