Amit a fogcsikorgatásról tudni akartál

Amit a fogcsikorgatásról tudni akartál

Élete során mindenkivel előfordul, hogy csikorgatja a fogait. Van, akinél ez semmilyen panaszt nem okoz. Másoknál, ha rendszeressé válik, akkor kárt okozhat a fogakban vagy a szájüreg egyéb szöveteiben

Miért csikorgatják az emberek a fogaikat?

Alapvetően a stressz és az idegesség áll a háttérben, és a csikorgatás jellemzően éjszaka jelentkezik. A csikorgatást a fogak nem normális érintkezése vagy a szabálytalan alakú fogak okozzák. Alvási rendellenesség is okozhatja, mint például az alvási légzéskimaradás.

Honnan tudhatom, hogy csikorgatom-e éjszaka a fogaimat?

Ha rendszeresen erős fejfájással vagy kiszáradt szájjal ébredsz, akkor az figyelmeztető jel arra nézve, hogy csikorgatod a fogaidat. Megkérdezheted a partnered is erről, akivel rendszeresen alszol.

Ha a gyanú felébredt benned, akkor érdemes fogorvoshoz fordulni, aki a fogak kopása vagy az izmok tónusa alapján meg tudja ítélni, hogy tényleg fennáll e a probléma.

Miért rossz a fogcsikorgatás?

Hosszú távon az érintett fogak elkopnak, esetleg mozgathatóvá válnak. A legrosszabb esetben fogak elvesztéséhez is vezethet a folyamat.

Nem csak a fogakra káros a csikorgatás, hanem az állkapocs ízületre is. Annak károsodását okozhatja, megváltozhat az arc formája is.

Mit tehetek ellene?

Fogorvosod készíthet számodra éjszakai harapásemelőt. Emellett érdemes a kiváltó okokat feltérképezni. A stressz csökkentése életed egyéb területére is kedvező hatással lesz. Ha a kórkép súlyos, izomrelaxánsok alkalmazására is szükség lehet, illetve egy otthon végezhető speciális rágóizom-tornára.

A stimulánsokat érdemes ilyen esetben kerülni. Ilyenek a koffein és az alkohol.

Hozzászólás

We would be glad to get your feedback. Take a moment to comment and tell us what you think.