5 dolog, amit gyermeked fogaiért tehetsz

5 dolog, amit gyermeked fogaiért tehetsz

Ellenőrzés

A gyereket célszerű már az első születésnapja előtt elvinni fogorvoshoz. A problémák időben való észlelése kulcsfontosságú. A helyes fogmosási technika elsajátításával, az étrend megváltoztatásával számos, később jelentkező problémát ki lehet küszöbölni. A megelőzés egyben a legolcsóbb beavatkozás is.

A fogmosást nem lehet elég hamar elkezdeni

Az első fog megjelenésétől naponta legalább kétszer kell a gyermek fogait megmosni. Használjatok gyerekfogkefét és fluorid tartalmú gyermekfogkrémet.

Attól a naptól kezdve, amikor két egymás melletti foga is kinő, célszerű a fogmosást fogselyem használatával is kiegészíteni.

A fogmosás és a selyem használata lefekvés előtt javasolt. Utána már ne adj a gyereknek tiszta vízen kívül semmilyen ételt vagy italt.

Amikor a gyermek már képes a szájában lévő folyadékot kiköpni, célszerű a fentieket szájvízzel is kiegészíteni.

Cumisüveg

Ne kortyolgasson belőle egész nap, és semmiképpen se aludjon cumisüveggel a szájában, ha abban cukortartalmú folyadék van. A cukor a fogszuvasodást okozó baktériumok elsődleges tápanyaga. Minden fogra kiterjedő, gyors lefolyású, pusztító szuvasodást tud okozni.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek ugyan sok vitamint tartalmaznak, de a fogszuvasodás szempontjából enyhén savas, folyékony cukornak tekinthetők. Alkalmazzuk mértékkel, lehetőleg csak főétkezéskor.

Rágás

Gyermekünknek rendszeresen adjunk olyan ételeket, amiket meg kell rágni. Nyersen fogyaszthat zöldségeket és gyümölcsöket, és ha szereti, akkor rendszeresen adhatsz neki cukormentes rágógumit.

A rágás elősegíti a fogak és az állcsontok fejlődését, serkenti a nyáltermelést, természetes módon is tisztítja a fogakat.

Hozzászólás

We would be glad to get your feedback. Take a moment to comment and tell us what you think.