6 tipp a kevesebb fogkőért

6 tipp a kevesebb fogkőért

Mi a fogkő?

A szájüreg a rendszeres otthoni ápolás mellett is tartalmaz baktériumokat. Ezek fehérjékkel és ételmaradékokkal keveredve hozzák létre a lepedéket. Ez a nyúlós, ragadós réteg a fogak minden felszínére ráragad, még a nehezen elérhető helyekre is. Megtalálható tovább az íny alatt, illetve a már meglévő töméseken és a fogpótlásokon is.

Minden egyes alkalommal, amikor eszel, a lepedékben lévő baktériumok savakat termelnek, amik károsítják a fogzománcot, végső soron fogszuvasodást okoznak. Rendszeres fogmosással a lepedék eltávolítható, így a fogszuvasodás elkerülhető.

Nagyobb a baj, ha a lepedék idővel megkeményedik és fogkő képződik belőle. Mérete napról napra egyre nő, és ha már kialakult csak egy fogorvos vagy egy dentálhigiénikus tudja eltávolítani.

Hogyan hat ez a fogakra és az ínyre?

A fogkő megnehezíti a helyes fogmosást és a fogselyem használatát, ezáltal fogszuvasodáshoz vezethet.

Az íny vonalában, illetve alatta található fogkő még súlyosabb problémákhoz vezethet. A benne található baktériumok károsítják a fogínyt. Enyhe formájában ínygyulladást (gingivitis) okoznak, ami fogkő-eltávolítással, rendszeres fogmosással és fogselyem használatával gyógyítható.

Súlyosabb esetben az íny és a fog között tasakok képződnek. Ezek az agresszív baktériumokkal fertőzött apró fekélyek károsíthatják a fogakat tartó csontot és a többi szövetet, ami körülveszi a fogat. Végső esetben a fog körüli tartószerkezet teljesen elpusztul, és a fogat el kell távolítani. A betegségnek ez a fázisa a fogágybetegség (periodontitis).

A legjobb megoldás fogkő ellen, ha nem hagyod, hogy kialakuljon! Így tehetsz ellene:

  1. Rendszeres fogmosás. A napi kétszeri, félperces fogmosás nem elég. A fogakat alaposan meg kell tisztítani a lepedéktől. Használj olyan fogkefét, amivel a nehezen megközelíthető helyeket is eléred.
  2. Használj elektromos fogkefét. Az elektromos fogkefék percenként akár több ezer tisztító mozgást is végeznek, míg a kezünkkel erre nem lennénk képesek.
  3. Használj fluorid tartalmú, fogkőképződés elleni fogkrémet. A fluorid gátolja a fogkő kialakulását és a szuvasodás ellen is véd.
  4. Fogselyem! Mindegy milyen ügyesen mosol fogat, a fogaid közötti területet csak fogselyemmel tudod tisztán tartani.
  5. Figyelj arra, hogy mit eszel. A káros baktériumok a cukorban és a keményítőben gazdag ételeket szeretik. Ha ezekből keveset fogyasztasz a fogaid is egészségesebbek lesznek.
  6. Hagyd abba a dohányzást. A dohányosok fogain lényegesen több fogkő képződik.

Hozzászólás

We would be glad to get your feedback. Take a moment to comment and tell us what you think.